Kukaan ei halua synnyttää autoon, mutta mistä synnyttäjä voi tietää että aika on kypsä?

Jokaisen naisen jokainen synnytysmatka on ainutlaatuinen. Yleiset ohjeet pätevät yleisellä tasolla, mutta eivät kaikille.

raskaana

SUPISTUKSET

Useimmilla naisilla synnytysmatka on alkanut paljon aiemmin kuin mitä synnytykseksi kirjataan. Kaikenlaisia synnytykseen viittavia tuntemuksia voi olla ollut tunteja, päiviä tai viikkoja. Limatulppaa, väsymystä, ennakoivia supistuksia, epäsäännöllisiä, jopa säännöllisiä supistuksia….

Hassusti on joskus sovittu, mikä on epäsäännöllinen ja säännöllinen supistus. Säännölliset supistukset ovat kivuliaita supistuksia alle 10 minuutin välein enää siitä harventumatta. Säännöllinen supistus ei tarkoita, että supistukset tulevat aina tasan x minuutin välein. Eli vaikka supistuksia olisi 2-7 minuutin välein, ne ovat säännöllisiä. Synnytykseksi lasketaan vain säännölliset supistukset .

Ja, kyllä, supistukset voivat vielä laantuakin. Kaikki tämä on ihan normaalia.

Epäsäännöllinen supistus on supistus joka tulee harvemmin kuin 10 minuutin välein. Tai jopa säännölliset supistukset, jos ne harventuvat yli 10 minuutin välille.
Mistä sitten tietää, milloin lähteä sairaalaan, kun supistaa? Jotkut ovat jo kahdessa tunnissa saaneet vauvansa maailmaan ja toisten supistukset laantuvat 12 tunnin päästä. HUS:n sivuilta löytyy hyvät ohjeet. Sinun ei tarvitse tietää, milloin mennä sairaalaan, ainoastaan milloin soittaa kätilölle sairaalaan.

Lääketieteellisesti ei ole oikeaa aikaa lähteä. Kunhan on sen verran ajoissa, että ehtii ponnistaa sairaalassa.

Ellei ehdi, niin ei sekään ole vaarallista. Jos huolesi matkalla synnyttämisestä on herännyt, niin Kätilötalon vastaanotolla saat ohjeita ja neuvoja.

Mitä väliä, jos menet tosi hyvissä ajoin? Tutkimusten mukan sillä on väliä: Sairaalassa todennäköisemmin saat huonommin levättyä, tehdään enemmän toimenpiteitä, jos menet hyvissä ajoin. Eli jos vauva liikkuu ja itsekin voit hyvin, niin sairaalaan ei ole kiirettä.
Toinen nainen haluaa mennä sairaalaan vain ponnistamaan ja toinen haluaa hyvissä ajoin kipulääkkeitä. Joillekin koti on huoleton paikka olla supistusten kanssa, toisille sairaala. Kaikki ovat minusta hyviä syitä soittaa kätilölle ja esittää oma toiveensa.

LAPSIVEDEN MENO

Amerikkalaisissa elokuvissa synnytys alkaa lapsivedenmenolla, joka on vaarallista ja kiireellistä . Todellisuus on usein aivan toista. Joka neljäs synnytys alkaakin ilman supistuksia vedenmenolla, mutta lapsi ei toki synny ilman supistuksia. Sairaalaan on harvoin kiirettä.

Joskus on kovin vaikea sanoa varmaksi, onko vesi mennyt vai ei -jopa kätilön. Silloin voidaan ottaa emättimestä testi, joka kertoo kohtalaisella varmuudella, onko vesi mennyt vai ei. Lapsivettä voi tulla tipoittain tai kerralla kunnon lätäkön tehden. Kannattaa laittaa side ja katsoa tuleeko vettä lisää. Koska, jos lapsivesikalvoissa on reikä, vettä tulee lisääkin. Tosin sanoen yksi lorahdus ilman lisälorahduksia ei yleensä ole lapsivettä.
Mutta ei huolta, vettä tule koko ajan lisää, eikä vauva ole synnytyksessä ”kuivassa kohdussa”.

Siteestä näkee paremmin, onko lapsivesi väritöntä, punertavaa, vihertävää vai kunnon vihreää. Normaali lapsivesi on väritöntä tai hennon vaaleanpunertavaa. Jos se on jotain muuta, kannattaa soittaa heti kätilölle.

Neuvolassa tutkittava vauvan pään kiinnittyminen liittyy myös lapsiveden menoon. Jos pää ei ole kiinnittynyt lantioon, vaan heiluu tutkiessa, on veden mennessä hyvin pieni (mutta mahdollinen) riski, että veden kanssa tulee myös napanuoraa. Tämä napanuoran luiskahdus voi aiheuttaa napanuoran verenkierron vähenemistä, jolloin se on vauvalle vaarallista. Tämän takia ne, joiden vauva ei ole kiinnittynyt lantioon, saavat ohjeen tulla vedenmenon jälkeen makuuasennossa ambulanssilla sairaalaan. Itse vedenmeno ei ole vaarallista. Myös perätilaa ja kaksosia odottavat saavat usein saman ohjeen samasta syystä.

SOITA SAIRAALAN KÄTILÖLLE kun:

  • koti ei enää itsestäsi tai kumppanistasi tunnu hyvältä paikalta olla, joko huolen (itsestä/vauvasta/oireesta) tai synnytyskivun voiman takia
  • varsinkin jos tuntuu, että jokainen supistus on edellistä voimakkaampi
  • tuntuu, että haluat varmistuksen kotona ololle, kun pärjäät hyvin kotona useamman tunnin supistelun jälkeen
  • kun alkaa ponnistuttaa
  • jos epäilet lapsiveden menoa

Sairaalasta saadut erityisohjeet menevät näiden ohjeiden edelle. Huolta aiheuttaville oireille on omat ohjeensa.

JA MUISTA TÄRKEIN!

Et ole synnytyksessäsi yksin, voit aina kilauttaa kätilöllesi sairaalaan. Aina on oikea aika soittaa kätilölle.

Lisä tietoa synnytyksen kulusta saat mm. Kätilötalon synnytysvalmennuksista!