Jos lapsivuodeosasto olisikin kotona ja oma tuttu kätilö olisi tarvittaessa tavoitettavissa.

Olen monesti pohtinut pääkaupunkiseudun sairaaloiden tilannetta. Kätilöopisto suljettaneen lokakuussa sisäilmaongelmaisena. Samaan aikaan Naistenklinikan  sisäilman laadusta on kirjoituksia lehdissä. Jorvikaan ei ainakaan kätilöiden oirehtimisen puolesta saa terveen sisäilman leimaa. Hyvinkää ja Lohja ovat tiettävästi puhtaampia sisäilmaltaan, mutteivät vedä tuhansia synnyttäjiä lisää. Samaan aikaan kätilöiltä ja asiakkailta kuuluu viestiä kiireestä ja perhehuoneiden riittämättömyyttä. Tämä tuskin helpottaa, kun Kätilöopisto suljetaan.

Entä jos terveet äidit ja vauvat kotiutuisivatkin synnytyssaleista omaan kotiin – kuten monissa sairaaloissa Englannissa?

Oma koti on useimmiten sisäilmaltaan puhdas, jossa koko perhe mahtuu ”perhehuoneeseen” ja saa totutella uuteen perhedynamiikkaan kaikessa rauhassa.

Juuri synnyttäneen ja vastasyntyneen kanssa on hankalaa lähteä sairaalaan päin. Äiti ja vauva vasta toipuvat synnytyksestä ja harjoittelevat yhteiseloa. Voi olla haavasärkyä, jatkuvaa rinnalla oleilua. Joukkoliikennevälineitä en ihan varauksetta suosittele vastasyntyneen kanssa, varsinkaan flunssakautena.

Kotilapsivuodeosasto on myös hyvä vaihtoehto niille vanhemmille, jotka ovat jo herkistyneet sisäilmaongelmille.

Sairaalaan tai neuvolaan soitellessa kuulee monen kätilön monet eri neuvot. Puhelimessa ei näe, miten esim imetysasentoa voisi korjata, jotta vauva saisi paremmin rinnasta kiinni. Kotona voi etsiä parhaat imetysasennot omassa sängyssä, sohvassa jne.

Tuttu ja turvallinen kätilö on tärkeä perheille. Kumppani voi kysyä apua kylvetyksen kanssa ja saada tukea omaan kasvuun vauvan vanhempana. Isommat sisarukset asettuvat uusiin rooleihinsa nopeammin kodin rauhassa.

Tuttu ja turvallinen kätilö, joka tulee kotilapsivuodeosastolle ja jonka saa koska vain kiinni puhelimella, varmistaa syntymän jälkeisen turvan ja rauhan toipua ja opetella uutta.

Kätilötalo rientää auttamaan omilla hoitopaketeillaan:
Kotilapsivuodeosasto 1pv ja 3 pv.

Klikkaa tästä lisätietoja.