Yleensä loppuraskaudessa vauvat asettuvat äidin jommallekummalle kyljelle, niin että jalat ovat toisella kyljellä. Synnytyksen kuulessa ja vauvan laskeutuessa syntymään, hänen pitäisi pyörähdellä omaan tahtiin niin, että ponnistuksen alkaessa vauvan selkä on äidin napaa vasten.

Avoisuinen tarjonta tarkoittaa sitä, että vauvan selkä on äidin selkää vasten. Avosuinen vauva hankaloittaa synnytystä monin tavoin. Se lisää äidin kokemaa synnytyskipua (erityisesti supistusten välissä), väsyttää äitiä nopeammin supistusten kanssa (supistukset tiheämmin ja kipeämpiä jo alkuvaiheessa), pidentää synnytyksen kestoa ja lisää riskiä synnytystoimenpiteisiin.

Avosuisuus ei välttämättä ole ongelma synnytyksessäkään – joidenkin lantioiden sisämitat ovat optimaaliset ja avosuisuus ei aiheutakaan mutkia synnytysmatkaan.

Nämä ohjeet saattavat auttaa, myös, jos vauvan pää on tulossa muussa asennossa kuin takaraivotarjonnassa, esim lakitarjonnassa.

 

Kun herää ajatus vauvan avosuisesta tarjonnasta synnytyksessä

1. Käytä hyödyksesi maan vetovoimaa.

Joskus vauva pääsee hyvin muuttamaan asentoa, kun hän nousee vähän ylöspäin lantiosta.

Käy konttausasentoon ja laskeudu kyynäpäiden varaan. Ole asennossa muutaman supistuksen ajan. Ellei tunnu hyvältä, tule pois. Kysy lisää kätilöltäsi.

2. Älä väsytä itseäsi.

Synnytys ei ole temppurata, vaan synnytyksessä lepo ja aktiivisuus vaihtelee. Lepää, kun pystyt. Tarvitset energiaa synnyttämiseen. Ja niin tarvitsee vauvakin.

3. Asennolla on väliä.

Hyvä lepoasento on usein hieman pysty ja jalat on tyynyin/pähkinäpallolla tuettu auki rennoksi.

Kun ei ole levon aika, pystyasennot, konttausasento ja kyykkiminen ovat hyvästä vauvan asennolle ja äidin kivun lievitykselle. Joskus parhaimmalta saattavat tuntua oudotkin asennot.

4. Shampanjapullo ja korkki.

Vauvan ja lantio on kuin shampanjapullon tiukka korkki ja pullo. Samalla tavalla vauvan pää hieroutuu äidin liikkeen myötä milli milliltä alemmas lantiossa, kun äiti liikuttaa omaa lantiotaan.

Pallon päällä istuen, häntää heiluttaen ja sänkyyn nojaten saa oivan aktiivisen asennon, jossa on myös helppo levätä ja säästää voimia.

Apuhenkilön kädet ja Rebozo-liina voivat myös olla apuna äidin lantion liikuttamisessa. Käy rennosti konttausasentoon ja pyydä apukädet tai Rebozo-liina pyllyn päälle. Käsin tai Rebozolla väristetään ristiluuta muutaman minuutin ajan, jos hyvältä tuntuu.

5. Silittele, näytä suuntaa ja juttele vauvalle.

Olette noin 9 kuukautta asustelleet sisäkkäin. Vauvan haluaa kääntyä optimiasentoon, jos se on hänelle mahdollista.

Eläinlääkäriystäväni kertoi minulle, kuinka lehmien vasikat kohdussa aktiivisesti osallistuvat oikeaan asentoon asettumiseen, kun niitä vain vähän auttaa. Miksei sitten pieni ihminen?

6. Tilaa lisää

Uskomatonta, mutta naisen lantio koostuu kolmesta osasta ja ligamenteistä, jotka loppuraskaudessa löystyvät. Tätä voi käyttää hyödykseen.

Asennolla saa lisää tilaa luiseen lantioon. Konttausasennon hyödystä löytyy tutkimus https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24949546

Apukäsien painamisella saa lisätilaa lantioon. Lisätilan tekemisessä on hyvä tietää, millä korkeudella vauva on lantiossa. Jos tarvitaan tilaa lantion alaosaan (ala-aukeamaan), niin suoliluun harjanteiden painaminen toisiaan kohti tekee lisää tilaa. Jos tarvitaan tilaa lantion yläaukeamaan, niin syvä kyykky on hyvä.

7 Keinuttele.

Seiso kädet seinää vasten jaloista toinen jälkaterän mitan lähempänä seinää. Kuvittele, että käännät häntäluun päätä vuoroin ylöspäin kohti edessä olevaa seinää ja vuoroin taaksepäin kohti lanttiaa. Lantioon tulee voimakas selkärangan suuntainen kallistusliike. Älä työnnä lantiota eteen ja taakse. Keinuttele muutaman supistuksen ajan. Tässä pienessä liikkeessä yhdistyy monta hyvää asiaa vauvan kääntämiseksi.

 

Nämä ohjeet eivät ole temppurata, että kun kaiken olen olen kokeillut, niin vauva kääntyy. Vauva kääntyy, jos kääntyy. Älä tee kaikkia ohjeita automaatiolla, vaan valitse itsellesi parhaimman tuntuinen ja aloita rauhassa siitä.

Jos vauvan asento mietityttää, niin tervetuloa Kätilötalon asiantuntevien ja lempeiden kätilöiden hoiviin. Tarkistamme ulkotutkimuksella vauvan tarjonnan. Sinulle voimme opettaa ”belly mapping” -menetelmällä, miten itse saada selvyys vauvan asennosta.

Jumiin ja vaivaan teemme akupunktiota ja guasha:ta. Myös ”Spinning babies”- ja lantion fysiologian osaaminen ovat apunamme.

Toivottavasti tämä teksi auttaa myös kätilöitä. Syvempää osaamista saa Lantio -fysiologiaa, ongelmia ja ratkaisuja kurssilta. Seuraava kurssi 22.-23.3.2018.