Onko ryhti & vatsa- ja ilolihakset hukassa, maha pömpöttää, selkää jomottaa ja pissa lirahtelee?

Syynä ovat todennäköisesti suorat vatsalihakset ja niiden välinen jännesauma.

Keskellä vatsaa rintalastasta häpyluuhun molemmin puolin napaa kulkevat suorat vatsalihakset. Niiden keskellä (navasta ylös ja alas) on linea alba, jännesauma, joka raskausaikana venyy tehdäkseen tilaa vauvalle. Se on normaalisti noin 2,7 cm leveä ja sen tehtävänä on pitää suorat vatsalihakset yhdessä ja vakauttaa vatsan seinämää. Kun jännesauma ei palaudukaan synnytyksen jälkeen, puhutaan suorien vatsalihasten erkaumasta (diastasis recti).

erkaumapiirros-anu-nimilla

Raskauden puolivälin jälkeen olisi hyvä antaa sauman venyttyä rauhassa ja välttää sen venyttämistä rankalla liikunnalla.

Heti synnytyksen jälkeen kannattaa ensin lähteä etsimään tukea vyötärökorsetin pohjalle, eli etsiä ja vahvistaa lantionpohjaa lempeillä harjotteilla. Kun lantionpohja on löytynyt, voi aloittaa keskikorsetin syvien vatsalihasten treenaamisen. Jos haluat pilata sixpackin, niin tässä vaiheessa vatsalihasjumppa ja ns. lankuttaminen auttaa siihen. Sen sijaan kävely ja ryhdin hakeminen syvistä korsetin lihaksista auttaa koko kehoa palautumaan synnytyksestä. Kokeilematta lantionpohjan lihaksia ja erkaumaa, on vaikea sanoa, koska lähteä rankempiin harrastuksiin.

Vaikka synnytyksestä olisi kauan, mutta kehossa ylläolevan kaltaisia kremppoja, kannattaa lähteä jumppaamaan nimenomaan korsetin kohtaa kehossa: lantionpohjaa, vinoja- ja suoria vatsalihaksia sekä syviä selkälihaksia. Kenties korsetin treenaaminen auttaa vaihdevuosien vaivoissakin.

Testaa oma erkaumasi:

Mene selinmakuulle jalat koukussa, jalkapohjat lattiassa. Nosta pää ja lapaluita lattiasta. Ellet pääse ylös, on erkauma hyvin todennäköinen. Samointein jos noustessa napaa ylös tai alas nousee harjanne.

Jos epäilet erkaumaa, vältä juoksua, hyppimisjumppaa, voimakkaita kehon kierttoja/ sivu- ja taaksetaivutuksia, vatsalihastreeniä ns. lankuttaen, voimakkaita maastavetoja. Silti kannattaa treenata, mutta alkuun oikeilla liikkeillä. Huonokuntoiset lihakset eivät tue vartaloa myöskään. Mene erkauman huomioivaan jumppaan tai hakeudu asiantuntevalle fysioterapeutille. Joskus tarvitaan jopa leikkausta.

Jännesauma on kollageeniä, joka voi hyvin riittävän C-vitamiinin saannin myötä ja jonka tehot laskevat sokerista ja vehnästä.

Kätilötalon synnytyksen liike ja rytmi- kurssit auttavat raskaanaolevaa ennaltaehkäisemään erkauman syntyä ja lisäämään lantionpohjan kuntoa.

Tammikuussa uusina kursseina Kätilötalolla aloittavat:

”Korsetti kuntoon synnytyksen jälkeen” kurssi on tarkoitettu vähän aikaa sitten synnyttäneille.

”Korsetti kuntoon”  kurssi sopii niin taaperoiden äideille kuin vaihdevuosien ylittäneille naisille.

Lue lisää täältä!

”Synnytyksen liike ja rytmi” kurssi raskaanaoleville, jotka haluavat valmentautua synnytykseen ja pitää huolta korsetistaan.

Lue lisää täältä!