Moni raskaanaoleva pohtii, mitä teetä uskaltaa juoda. Musta on vahvaa, siirtyisinkö lempeämpiin vihreään teehen tai yrttiteihin?

Ehkä vähän yllättäenkin viralliset ohjeet (Evira) suosittavat toisin: Yrttiteejuomia  ei suositella raskaanaoleville. Perusteena on, että turvallisuudesta ei ole tietoa ja että teet voivat sisältää luontaisia haitta-aineita.

Ihmiset ovat käyttäneet yrttejä ruokana ja lääkkeeksi kauan. Naisten yrttejä on monia. Suomessa vadelmanlehti on ollut käytetyin yrtti raskaanaolessa. Sen sanotaan voimistavan kohtulihasta ja sitämyötä vähentävän kuukautiskramppeja ja helpottavan synnytystä.

Moni tavallinen (metsastä löytyvä)yrtti jää tutkimatta, koska tutkimukselle ei löydy rahoittajaa. Ja ellei löydy ollenkaan tutkimusta, niin aineen turvallisuudesta ei ole tietoa.

Anna-Liisa Enkovaara kirjoittaa näin kirjassaan Naisten rohdot (2008): ”Kansanlääkinnässä vadelman (Rubus idaeus) lehtiä on käytetty lähinnä teenä raskauspahoinvoinnin lievittämiseen, keskenmenon ehkäisyyn ja loppuraskaudessa synnytyksen helpottamiseen. Mahdollisen kohtua supistavan vaikutuksen takia vadelmanlehtivalmisteita ei tule käyttää ainakaan raskauden ensimmäisen eikä toisen kolmanneksen aikana. Hän selvittää myös kahden tutkimuksen mukaan, että vadelman lehti ei vaikuttanut mitenkään: ei synnytyksen kulkuun, muttei äidin, sikiön tai vastasyntyneen kuntoon.

Itse pohdin yrttien terveellisyyden kanssa kolmea eri asiaa: mitä yrtti luontaisesti sisältää, missä se on kasvanut ja mitä siihen on lisätty. Luontaisesti yrtin joku ainesosa voi olla vaarallinen. Jos hyväkin yrtti on kasvanut moottoritien varressa, on siihen varmasti kertynyt myös ei-hyviä ainesosia. Kuivauksessa, käsittelyssä, säilönnässä tai sekoituksissa yrttteihin on voitu lisätä montaakin asiaa, jotka eivät ole hyvästä kohtulaiselle.

Nainen tekee itse riskianalyysinsä, juoko teetä tai ei. Jos kuitenkin päätyy yrttiteetä juomaan, niin kannattaa selvittää ennen ostopäätöstä, missä tee on valmistettu, kuka valmistanut ja mitä lisätty (tämä kyllä vaikeaa). Ja ehkä välttäisin teetä sikiökehityksen herkkyysajan, eli ensimmäisen raskauskolmenneksen ajan.

Teen juonnilla on muitakin vaikutuksia kuin vain sen sisältämät ainekset. Se auttaa raskaanaolevaa juomaan riittävästi. Mutta se ei ole Temppu, jota toteuttamalla saa hyvän syntymän. Itse ajattelen, että teen valmistus ja juonti on raskaudenaikainen riitti, joka antaa tilaa teekupillisen ajan rauhoittua omaan kehoon, omaan raskauteen, vauvaan ja tulevaan synnytykseen.

Kätilötalolla on oma raskausteevalikoima: villivadelma ja villivadelma-luomuminttu. Teessä ei ole muuta lisättynä. Teen lehdet ovat kasvaneet Asikkalan lempeässä kesässä. Valmistaja on tuttu ja luotettava.

Linkki Eviran suosituksiin löytyy täältä!