Synnytyksen käynnistys puolesta ja vastaan

Kätilönäoloaikanani käynnistykset ovat kaksinkertaistuneet 13%-26%. Suomen nouseviin synnytystrendeihin kuuluvat näköjään myös käynnistykset.

vuosi 1992 1995 2000 2005 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
% 13 14 14 17 19 20 21 22 23 25 26

https://www.thl.fi/fi/tilastot/tilastot-aiheittain/seksuaali-ja-lisaantymisterveys/synnyttajat-synnytykset-ja-vastasyntyneet/perinataalitilasto-synnyttajat-synnytykset-ja-vastasyntyneet

Käynnistys tarkoittaa, että raskaus päätetään ja synnytys käynnistetään jollain kohdunsuun tilanteeseen sopivalla menetelmällä. Käynnistysten sanotaan vähentävän sektioita tilanteissa, joissa katsotaan, että alatiesynnytys on vielä mahdollinen, mutta synnytys ei ole käynnistynyt.

Tilastoista ei näy, miksi synnytys on käynnistetty. Yleisin syy lienee yliaikaisuus. Usein kuulee puhuttavan, että olen yliaikainen, kun vauva on 2 päivää yli lasketun ajan. Suomessa lääketieteellinen yliaikaisuus alkaa raskausviikoilla 42+0. Vaikka nurinkurisesti käydään yliaikaiskontrollissa jo raskausviikoilla 41+5, vaikka tällöin siis raskaus ei virallisesti ole yliaikainen. Paljon synnytystarinoita kuultuani voisin väittää, että synnytykset käynnistetään enenevässä määrin jo raskausviikoilla 41+5.

Muita syitä käynnistykselle ovat vauvan ja äidin erilaiset riskitekijät, kuten insuliinidiabetes, raskausmyrkytys, hepatogestoosi tai vauvan kasvuviive. Syy käynnistää on myös jos lapsivedenmenosta on yli vuorokausi, vaikkei se itsessään ole riskitekijä, vaan tulehduksen riski.

Miksi ei käynnistystä

Monet naiset huokaisevat helpotuksesta, että tästä se nyt lähtee käynnistämällä ihan samoin kuin olisi muutoinkin mennyt. Eikä tarvitse enää pähkäillä, koska se lapsi oikein syntyy.

Tutkimuksiin nojaten väitän, että jokainen synnytystoimenpide lisää seuraavan toimenpiteen riskiä huomattavasti. Englanninkielisessä kirjallisuudessa puhutaan ”cascade of interventions”, vapaasti suomennettuna toimenpiteiden lumipalloefekti.

Pahimmillaan tarina menee niin, että ensisynnyttäjän synnytys käynnistetään yliaikaiskontrollissa 41+5, koska on jo yli ajan. Kohdunsuu on epäkypsä ja tarvitaan Cytotec -lääkettä tai kenties päästään jo ballonkiin asti. Kun ballonki tippuu, ei tulekaan supistuksia. Kohdunsuulta saadaan jo kalvot puhkaistua. Tai sitten laitetaankin vielä yksi annos Cytotec -lääkettä. Ellei supistuksia kuulu tunnin parin sisällä kalvojen puhkaisusta, päädytään oksitosiini-tippaan. Synteettinen oksitosiini ei läpäise aivoveriestettä, joten kivunlievitys ei ole samaa kuin oman oksitosiinin kanssa. Supsitukset tulevat usein heti kipeinä, tiheinä, mutta lyhyinä. Nämä väsyttävät tiheydessään ja kivuliaisuudessaan, mutta saattavat avata kohdunsuuta hitaasti. Tällöin tarvitsee kipulääkkeitä hyvissä ajoin. Ja kun kerran saa synteettistä opioidia kipulääkkeenä ( Tramal, Oxanest, epiduraalipuudutus, spinaalipuudutus), niin oma hormonaalinen kivunlievitysmekanismi heikkenee edelleen. Tästä syystä tarvitsee lisää kipulääkettä, kun edellinen lääke ei enää tehoa. Useiden puudutusten jälkeen vauva alkaa väsähtää tai kohtu ei enää jaksa supistaa, jolloin päädytään sektioon.

Näin ei toki useinkaan käy ja monelle käynnistys toimii hyvin ja voi pärjätä ilman kipulääkkeitä tai muita toimenpiteitä. Mutta on tärkeää ymmärtää käynnistyksen riskejä, jotta voi itse tehdä tutkimukseen perustuvan päätöksen. On tärkeä ymmärtää, että joskus käynnistys on suurempi hyödyltään kuin haitoiltaan. Synnytyksessä, ja käynnistyksessäkin, on asioita, joihin voi vaikuttaa ja asioita, joihin ei voi vaikuttaa. Etukäteen ei voi tietää tai päättää, miten yksittäinen toimenpide tehoaa ja mitkä ovat sen sivuvaikutuset. Joskus ei voi jäädä odottelemaan, mitä ”ei mitään” -tehtäessä tapahtuisi.

Samoin haluan painottaa, että en halua syyllistää yksittäistä sairaalaa, lääkäreitä, kätilöitä. Tämä on synnytyskulttuuriasia. Ja haluan vierittää syyllisyyttä myös pois naisilta, jotka ovat ajatelleet olleensa huonoja synnyttäjiä ja syyllistäneet itseään vaikka epiduuraalista tai sektiosta. Näitä itseään syyttäviä naisia olen tavannut aivan liian monta. Voi olla, että vain toimenpiteiden lumipalloefekti on tapahtunut.

Miltä tuntuu olla käynnistyksen kohteena sairaalassa

Labour or limbo -tutkimus (2017) valottaa 21 ensisynnyttäjänaisen kokemuksia käynnistyksestä. Tutkimuksessa naiset ja kätilöt olivat usein eri mieltä, oliko synnytys käynnissä vai ei. Osastolta puuttui joustavuus yksilölliseen hoitoon. Naisille ahdistusta aiheuttivat hyvin yleiset käynnistysprotokollan yllättävät viivästykset, yöllä ero omasta synnytyskumppanista sekä epätietoisuus omasta hoitosuunnutelmasta.

A study of women’s experiences of induction of labour

Hyvä synnytysvalmennus kertoo, miten voit loppuraskaudessa edistää synnytyksen käynnistymistä ajoissa, miten itse voi helpottaa kipua ja huolta synnytyksen käynnistyessä sekä mitä erilaiset käynnistysmenetelmät ovat.

http://www.synnytysvalmennus.com/synnytysvalmennus-aikataulut/

 

 

 

Kotilapsivuodeosasto rientää auttamaan

Jos lapsivuodeosasto olisikin kotona ja oma tuttu kätilö olisi tarvittaessa tavoitettavissa.

Olen monesti pohtinut pääkaupunkiseudun sairaaloiden tilannetta. Kätilöopisto suljettaneen lokakuussa sisäilmaongelmaisena. Samaan aikaan Naistenklinikan  sisäilman laadusta on kirjoituksia lehdissä. Jorvikaan ei ainakaan kätilöiden oirehtimisen puolesta saa terveen sisäilman leimaa. Hyvinkää ja Lohja ovat tiettävästi puhtaampia sisäilmaltaan, mutteivät vedä tuhansia synnyttäjiä lisää. Samaan aikaan kätilöiltä ja asiakkailta kuuluu viestiä kiireestä ja perhehuoneiden riittämättömyyttä. Tämä tuskin helpottaa, kun Kätilöopisto suljetaan.

Entä jos terveet äidit ja vauvat kotiutuisivatkin synnytyssaleista omaan kotiin – kuten monissa sairaaloissa Englannissa?

Oma koti on useimmiten sisäilmaltaan puhdas, jossa koko perhe mahtuu ”perhehuoneeseen” ja saa totutella uuteen perhedynamiikkaan kaikessa rauhassa.

Juuri synnyttäneen ja vastasyntyneen kanssa on hankalaa lähteä sairaalaan päin. Äiti ja vauva vasta toipuvat synnytyksestä ja harjoittelevat yhteiseloa. Voi olla haavasärkyä, jatkuvaa rinnalla oleilua. Joukkoliikennevälineitä en ihan varauksetta suosittele vastasyntyneen kanssa, varsinkaan flunssakautena.

Kotilapsivuodeosasto on myös hyvä vaihtoehto niille vanhemmille, jotka ovat jo herkistyneet sisäilmaongelmille.

Sairaalaan tai neuvolaan soitellessa kuulee monen kätilön monet eri neuvot. Puhelimessa ei näe, miten esim imetysasentoa voisi korjata, jotta vauva saisi paremmin rinnasta kiinni. Kotona voi etsiä parhaat imetysasennot omassa sängyssä, sohvassa jne.

Tuttu ja turvallinen kätilö on tärkeä perheille. Kumppani voi kysyä apua kylvetyksen kanssa ja saada tukea omaan kasvuun vauvan vanhempana. Isommat sisarukset asettuvat uusiin rooleihinsa nopeammin kodin rauhassa.

Tuttu ja turvallinen kätilö, joka tulee kotilapsivuodeosastolle ja jonka saa koska vain kiinni puhelimella, varmistaa syntymän jälkeisen turvan ja rauhan toipua ja opetella uutta.

Kätilötalo rientää auttamaan omilla hoitopaketeillaan:
Kotilapsivuodeosasto 1pv ja 3 pv.

Klikkaa tästä lisätietoja.

Naisen lantionpohjan lihakset, korsetin pohja

masukukkaNaisen kehon korsetti muodostuu palleasta, lantionpohjan lihaksista, syvistä selkälihaksista, poikittaisista-, suorista- ja vinoista vatsalihaksista. Tämä korsetti pitää ihmisen liikkuvana, kivuttomana ja tasapainossa, kun sen osat ovat kunnossa.

Vasta nyt aletaan ymmärtää lantionpohjan tärkeys muussakin kuin virtsan karkailussa ja seksuaalisissa häiriöissä. Huonokuntoiset (liian löysät) tai jatkuvasti kireänä olevat lantionpohjan lihakset aiheuttavat joskus selkäkipuja, huonon ryhdin ja ongelmia vartalon hallinnassa.

Lantion lihakset ovat syvällä ja piilossa. Lantionpohjaa ei voi nähdä. Sen hahmottaminen voi olla kovin vaikeaa. Yleinen ohje ”Tee lantionpohjan lihasharjotteita ja kokeile tehoa virtsasuihkun pysäyttämisellä”, on kovin kapea ohje kaikkiin tilanteisiin ja vaivoihin.

Harjoittelua

Lantionpohjan lihasten harjoittaminen on tärkeää: raskausaikana, lapsivuodeaikana ja loppuelämän.

Korsetin sisäinen paine venyttää lantionpohjan lihaksia, elleivät ne ole kunnossa ja mukana liikkeessä. Esimerkiksi hyppiessä, juostessa tai ”vatsan lankutuksessa”. Harjoittelun tarkoitus ei ole saada kireitä lihaksia, vaan joustavia ja toimintakykyisiä.

Lantionpohjan lihasten harjoittelu ei näy pakaroissa, eikä reisissä. Ulospäin näyttää kuin ei mitään tekisikään.

Istu, seiso tai makaa hyvässä mukavassa asennossa. Ajattele lempeydellä lihaksiasi välillä häpyluu, istuinkyhmyt ja häntäluu. Ajattele lempikukkasi aukinaisena ja rentona samaan paikkaan. Kuvittele, että vedät emättimen lihaksilla kukkaa nuppuun: muutaman kerran täysin nuppuun, muutaman kerran puoliksi nuppuun ja lopuksi nappaa kukka nuppuun ja avaa nopeasti (kun aivastus on tulossa tms). Rentouta kukka isoksi joka liikeen välissä. Lopuksi anna kukan olla rentona ja aukinaisena.

Kätilötalon kurssit:

”Korsetti kuntoon synnytyksen jälkeen” kurssi on tarkoitettu vähän aikaa sitten synnyttäneille.

”Korsetti kuntoon”  kurssi sopii niin taaperoiden äideille kuin vaihdevuosien ylittäneille naisille.

”Synnytyksen liike ja rytmi” kurssi raskaanaoleville, jotka haluavat valmentautua synnytykseen ja pitää huolta korsetistaan.

Lue  kaikista kursseista lisää täältä!

Kokemuksia synnytysvalmennuksesta

Osallistujen kokemuksia synnytysvalmennuksesta Kätilötalossa

 

Mukava, lämminhenkinen koulutus. Lisäsi paljon tietoa synnytyksestä ja auttoi ”suunnittelemaan” omaa synnytystäni. Huomattavasti syväluotaavampi kuin neuvolan synnytysvalmennus. Kiitos paljon!

Oli hyödyllinen: oppia asioista enemmän, se vähentää huolia. Tunnelma oli lämmin. Toivon ottavani tämän tunnelman mukaan synnytykseen mukaan. Kaksi kertaa ja kertojen pituus 3h tuntuu oikealta, koska pystyi kokoajan keskittyään asiaan. Kiitos!

Lisäsi varmuutta synnytystä kohtaan. Oli hyvä kokeilla käytännössä mm. jakkaraa. Suuria yllätyksiä tai kokonaan uusia juttuja ei kauheasti tullut, en ehkä odottanutkaan. Ei jäänyt olo, että jotain olisi puuttunut. Henkisen puolen huomiointi, samoin yksilöllisyyden, esim. kivun tuntemisessa, ehkä itselleni eräänlainen ahaa-elämys. Kiitos!

Hyvää, mielenkiintoista tietoa. Voittaa neuvolan 100-0! Ylitti odotukset. Kiitos. Konkreettiset esimerkit ja selitykset mitä oikeasti tapahtuu hyviä.

Anu helposti lähestyttävä ja asiantunteva. Tosi hyvä, että saatiin ehdottaa asioita etukäteen. Rento ilmapiiri. Tarpeeksi pieni ryhmä, hyvä henki. Hyvä asia ettei keskustelu ollut liian hippiä vaan realistista käytännön kokemusta.

Mukavan keskusteleva ilmapiiri. Sopivankokoinen ryhmä. Hyviä käytännön harjoitteita. Kiva, että oli jaettu kahdelle erilliselle illalle. Oltaisiin oltu valmiita vaikka johonkin kotitehtävään. Kiitos.

Erittäin hyvä kokemus.

Oli oikein mukavat kaksi iltaa. Ei liiemmin uutta asiaa paljoa tullut (vaikka sen oikeastaan tiesinkin), sen sijaan ajatuksen tasolla enemmänkin heräsi pohdittavaa. Mulle oli hurjan tärkeää olla täällä yhdessä ja toimi hyvin kotona myös keskustelun ja ajatusten herättäjänä. Ja vei valmistautumisprosessia eteenpäin ja toi taas lisää varmuutta omiin ajatuksiin. Kiitos miljoonasti! halit!

Ihana kurssi! Keskusteleva ja avoin ilmapiiri oli hedelmällinen. Tuli sellainen olo, että voisi käydä kerran viikossa koko raskauden ajan! Hyödyllistä tietoa ja sopivan monipuolinen ohjelma. Ehkä jotain kotiläksyjä voisi olla, että prosessi jatkuisi vielä kotonakin. Tuli luottavainen olo synnytyksen suhteen. Kiitos!

Iso kiitos hyvästä kurssista. Tämä avasi minulle monta ajatusta sekä herätteli unessa olevaa päätä. Lähestymistapa oli rento ja kohderyhmän huomioiva. Vieläkin monta kysymystä, mutta uskon saavani vastauksen vasta h-hetkellä.

Tuntui hyvältä keskittyä kunnolla tulevan synnytyksen käsittelyyn. Kiireisen arjen keskellä on tuntunut, että lähestyvä synnytys tulee ”yllättäen” ja nopeasti. Tuli työkaluja ja ajatuksia, joiden avulla voin suhtautua aiempaa rauhallisemmin synnytyskokemukseen. Jäi rauhallinen tunne lähtiessä.

Ruusuja sain paljon uutta tietoa ja varmuutta omaan rooliin tukihenkilönä. Paljon keskustelua ja vuorovaikutteisuutta mahdollisuus kysyä ja muokata valmennusta omien kiinnostusten ja tarpeiden mukaan. Avoin ja intiimi ilmapiiri, jossa uskaltaa ja kehtaa sanoa, kysyä ja osallistua. Kannatti maksaa ja osallistua. Risuja: arki illan 3h rutistus työpäivän jälkeen. Onneksi oli ruokaa ja juomaa piristämässä. Puolison ja tukihenkilön roolista olisi voinut olla vielä enemmän. Varsinkin konkreettisia vinkkejä.

Minun toiveeni täyttyivät. Sain hyvin paljon hyviä vinkkejä ja tietoa. Kurssi voisi olla pidempi, että saisi harjoitella enemmän. Muuten oli kurssi juuri sellainen, minkä haluan. Hyvää oli se, että fysiologia käytiin läpi ja mitä saa tehdä synnytyksen eri vaiheissa. Jäi positiivinen kuva synnytyksestä, menen hyvällä mielellä synnyttämään. Oli tosi hyvä kurssi!

Kiitos valmennuksesta. Tunnelma oli lämmin ja rento, kuten ajattelinkin. Parasta antia minulle oli konkreettiset harjoitteet puolison kanssa sekä esim. jakkaran & rebozon kokeileminen. Tiedollisesti ei tullut paljon uutta kuten oletinkin, sillä kätilöopintojen vuoksi monet asiat ovat tulleet jo tutuksi. Tämä ei kuitenkaan haitannut. Valmennuksesta lähdin hakemaan vielä vahvistusta ja uskoa luonnollisen synnyttämisen puolesta ja koen, että sitä myös sain. En keksi mitään risuja, toki aina pidempi kesto sopisi.

Valoi uskoa omiin voimavaroihin. Vapaamuotoinen keskustelu hyvää, rento tunnelma. Paljon käytännön esimerkkejä, synnytystarinoita. Risuja: ”tekniset” asiat olisi voinut käydä strukturoidummin: synnytyksen fysiologia ja hormonit esim. aikajanalla, lääkkeiden hyödyt ja haitat esim. taulukossa (graafinen hahmotuskyky & muisti).

Tulin avoimin mielin kurssille, ei ollut kovin paljon odotuksia joten olen tyytyväinen kurssiin. Menen nyt hyvällä mielellä synnyttämään. Varma pienimuotoinen kurssi on hyvä.

Valmennusaikataulut löydät täältä!

pregnancy-1410705_1920

 

 

 

Älä palaudu liian nopeasti synnytyksestä

Onko ryhti & vatsa- ja ilolihakset hukassa, maha pömpöttää, selkää jomottaa ja pissa lirahtelee?

Syynä ovat todennäköisesti suorat vatsalihakset ja niiden välinen jännesauma.

Keskellä vatsaa rintalastasta häpyluuhun molemmin puolin napaa kulkevat suorat vatsalihakset. Niiden keskellä (navasta ylös ja alas) on linea alba, jännesauma, joka raskausaikana venyy tehdäkseen tilaa vauvalle. Se on normaalisti noin 2,7 cm leveä ja sen tehtävänä on pitää suorat vatsalihakset yhdessä ja vakauttaa vatsan seinämää. Kun jännesauma ei palaudukaan synnytyksen jälkeen, puhutaan suorien vatsalihasten erkaumasta (diastasis recti).

erkaumapiirros-anu-nimilla

Raskauden puolivälin jälkeen olisi hyvä antaa sauman venyttyä rauhassa ja välttää sen venyttämistä rankalla liikunnalla.

Heti synnytyksen jälkeen kannattaa ensin lähteä etsimään tukea vyötärökorsetin pohjalle, eli etsiä ja vahvistaa lantionpohjaa lempeillä harjotteilla. Kun lantionpohja on löytynyt, voi aloittaa keskikorsetin syvien vatsalihasten treenaamisen. Jos haluat pilata sixpackin, niin tässä vaiheessa vatsalihasjumppa ja ns. lankuttaminen auttaa siihen. Sen sijaan kävely ja ryhdin hakeminen syvistä korsetin lihaksista auttaa koko kehoa palautumaan synnytyksestä. Kokeilematta lantionpohjan lihaksia ja erkaumaa, on vaikea sanoa, koska lähteä rankempiin harrastuksiin.

Vaikka synnytyksestä olisi kauan, mutta kehossa ylläolevan kaltaisia kremppoja, kannattaa lähteä jumppaamaan nimenomaan korsetin kohtaa kehossa: lantionpohjaa, vinoja- ja suoria vatsalihaksia sekä syviä selkälihaksia. Kenties korsetin treenaaminen auttaa vaihdevuosien vaivoissakin.

Testaa oma erkaumasi:

Mene selinmakuulle jalat koukussa, jalkapohjat lattiassa. Nosta pää ja lapaluita lattiasta. Ellet pääse ylös, on erkauma hyvin todennäköinen. Samointein jos noustessa napaa ylös tai alas nousee harjanne.

Jos epäilet erkaumaa, vältä juoksua, hyppimisjumppaa, voimakkaita kehon kierttoja/ sivu- ja taaksetaivutuksia, vatsalihastreeniä ns. lankuttaen, voimakkaita maastavetoja. Silti kannattaa treenata, mutta alkuun oikeilla liikkeillä. Huonokuntoiset lihakset eivät tue vartaloa myöskään. Mene erkauman huomioivaan jumppaan tai hakeudu asiantuntevalle fysioterapeutille. Joskus tarvitaan jopa leikkausta.

Jännesauma on kollageeniä, joka voi hyvin riittävän C-vitamiinin saannin myötä ja jonka tehot laskevat sokerista ja vehnästä.

Kätilötalon synnytyksen liike ja rytmi- kurssit auttavat raskaanaolevaa ennaltaehkäisemään erkauman syntyä ja lisäämään lantionpohjan kuntoa.

Tammikuussa uusina kursseina Kätilötalolla aloittavat:

”Korsetti kuntoon synnytyksen jälkeen” kurssi on tarkoitettu vähän aikaa sitten synnyttäneille.

”Korsetti kuntoon”  kurssi sopii niin taaperoiden äideille kuin vaihdevuosien ylittäneille naisille.

Lue lisää täältä!

”Synnytyksen liike ja rytmi” kurssi raskaanaoleville, jotka haluavat valmentautua synnytykseen ja pitää huolta korsetistaan.

Lue lisää täältä!

Ottaako vaiko ei raskaana

 

Moni raskaanaoleva pohtii, mitä teetä uskaltaa juoda. Musta on vahvaa, siirtyisinkö lempeämpiin vihreään teehen tai yrttiteihin?

Ehkä vähän yllättäenkin viralliset ohjeet (Evira) suosittavat toisin: Yrttiteejuomia  ei suositella raskaanaoleville. Perusteena on, että turvallisuudesta ei ole tietoa ja että teet voivat sisältää luontaisia haitta-aineita.

Ihmiset ovat käyttäneet yrttejä ruokana ja lääkkeeksi kauan. Naisten yrttejä on monia. Suomessa vadelmanlehti on ollut käytetyin yrtti raskaanaolessa. Sen sanotaan voimistavan kohtulihasta ja sitämyötä vähentävän kuukautiskramppeja ja helpottavan synnytystä.

Moni tavallinen (metsastä löytyvä)yrtti jää tutkimatta, koska tutkimukselle ei löydy rahoittajaa. Ja ellei löydy ollenkaan tutkimusta, niin aineen turvallisuudesta ei ole tietoa.

Anna-Liisa Enkovaara kirjoittaa näin kirjassaan Naisten rohdot (2008): ”Kansanlääkinnässä vadelman (Rubus idaeus) lehtiä on käytetty lähinnä teenä raskauspahoinvoinnin lievittämiseen, keskenmenon ehkäisyyn ja loppuraskaudessa synnytyksen helpottamiseen. Mahdollisen kohtua supistavan vaikutuksen takia vadelmanlehtivalmisteita ei tule käyttää ainakaan raskauden ensimmäisen eikä toisen kolmanneksen aikana. Hän selvittää myös kahden tutkimuksen mukaan, että vadelman lehti ei vaikuttanut mitenkään: ei synnytyksen kulkuun, muttei äidin, sikiön tai vastasyntyneen kuntoon.

Itse pohdin yrttien terveellisyyden kanssa kolmea eri asiaa: mitä yrtti luontaisesti sisältää, missä se on kasvanut ja mitä siihen on lisätty. Luontaisesti yrtin joku ainesosa voi olla vaarallinen. Jos hyväkin yrtti on kasvanut moottoritien varressa, on siihen varmasti kertynyt myös ei-hyviä ainesosia. Kuivauksessa, käsittelyssä, säilönnässä tai sekoituksissa yrttteihin on voitu lisätä montaakin asiaa, jotka eivät ole hyvästä kohtulaiselle.

Nainen tekee itse riskianalyysinsä, juoko teetä tai ei. Jos kuitenkin päätyy yrttiteetä juomaan, niin kannattaa selvittää ennen ostopäätöstä, missä tee on valmistettu, kuka valmistanut ja mitä lisätty (tämä kyllä vaikeaa). Ja ehkä välttäisin teetä sikiökehityksen herkkyysajan, eli ensimmäisen raskauskolmenneksen ajan.

Teen juonnilla on muitakin vaikutuksia kuin vain sen sisältämät ainekset. Se auttaa raskaanaolevaa juomaan riittävästi. Mutta se ei ole Temppu, jota toteuttamalla saa hyvän syntymän. Itse ajattelen, että teen valmistus ja juonti on raskaudenaikainen riitti, joka antaa tilaa teekupillisen ajan rauhoittua omaan kehoon, omaan raskauteen, vauvaan ja tulevaan synnytykseen.

Kätilötalolla on oma raskausteevalikoima: villivadelma ja villivadelma-luomuminttu. Teessä ei ole muuta lisättynä. Teen lehdet ovat kasvaneet Asikkalan lempeässä kesässä. Valmistaja on tuttu ja luotettava.

Linkki Eviran suosituksiin löytyy täältä!

Kukaan ei halua synnyttää autoon

Kukaan ei halua synnyttää autoon, mutta mistä synnyttäjä voi tietää että aika on kypsä?

Jokaisen naisen jokainen synnytysmatka on ainutlaatuinen. Yleiset ohjeet pätevät yleisellä tasolla, mutta eivät kaikille.

raskaana

SUPISTUKSET

Useimmilla naisilla synnytysmatka on alkanut paljon aiemmin kuin mitä synnytykseksi kirjataan. Kaikenlaisia synnytykseen viittavia tuntemuksia voi olla ollut tunteja, päiviä tai viikkoja. Limatulppaa, väsymystä, ennakoivia supistuksia, epäsäännöllisiä, jopa säännöllisiä supistuksia….

Hassusti on joskus sovittu, mikä on epäsäännöllinen ja säännöllinen supistus. Säännölliset supistukset ovat kivuliaita supistuksia alle 10 minuutin välein enää siitä harventumatta. Säännöllinen supistus ei tarkoita, että supistukset tulevat aina tasan x minuutin välein. Eli vaikka supistuksia olisi 2-7 minuutin välein, ne ovat säännöllisiä. Synnytykseksi lasketaan vain säännölliset supistukset .

Ja, kyllä, supistukset voivat vielä laantuakin. Kaikki tämä on ihan normaalia.

Epäsäännöllinen supistus on supistus joka tulee harvemmin kuin 10 minuutin välein. Tai jopa säännölliset supistukset, jos ne harventuvat yli 10 minuutin välille.
Mistä sitten tietää, milloin lähteä sairaalaan, kun supistaa? Jotkut ovat jo kahdessa tunnissa saaneet vauvansa maailmaan ja toisten supistukset laantuvat 12 tunnin päästä. HUS:n sivuilta löytyy hyvät ohjeet. Sinun ei tarvitse tietää, milloin mennä sairaalaan, ainoastaan milloin soittaa kätilölle sairaalaan.

Lääketieteellisesti ei ole oikeaa aikaa lähteä. Kunhan on sen verran ajoissa, että ehtii ponnistaa sairaalassa.

Ellei ehdi, niin ei sekään ole vaarallista. Jos huolesi matkalla synnyttämisestä on herännyt, niin Kätilötalon vastaanotolla saat ohjeita ja neuvoja.

Mitä väliä, jos menet tosi hyvissä ajoin? Tutkimusten mukan sillä on väliä: Sairaalassa todennäköisemmin saat huonommin levättyä, tehdään enemmän toimenpiteitä, jos menet hyvissä ajoin. Eli jos vauva liikkuu ja itsekin voit hyvin, niin sairaalaan ei ole kiirettä.
Toinen nainen haluaa mennä sairaalaan vain ponnistamaan ja toinen haluaa hyvissä ajoin kipulääkkeitä. Joillekin koti on huoleton paikka olla supistusten kanssa, toisille sairaala. Kaikki ovat minusta hyviä syitä soittaa kätilölle ja esittää oma toiveensa.

LAPSIVEDEN MENO

Amerikkalaisissa elokuvissa synnytys alkaa lapsivedenmenolla, joka on vaarallista ja kiireellistä . Todellisuus on usein aivan toista. Joka neljäs synnytys alkaakin ilman supistuksia vedenmenolla, mutta lapsi ei toki synny ilman supistuksia. Sairaalaan on harvoin kiirettä.

Joskus on kovin vaikea sanoa varmaksi, onko vesi mennyt vai ei -jopa kätilön. Silloin voidaan ottaa emättimestä testi, joka kertoo kohtalaisella varmuudella, onko vesi mennyt vai ei. Lapsivettä voi tulla tipoittain tai kerralla kunnon lätäkön tehden. Kannattaa laittaa side ja katsoa tuleeko vettä lisää. Koska, jos lapsivesikalvoissa on reikä, vettä tulee lisääkin. Tosin sanoen yksi lorahdus ilman lisälorahduksia ei yleensä ole lapsivettä.
Mutta ei huolta, vettä tule koko ajan lisää, eikä vauva ole synnytyksessä ”kuivassa kohdussa”.

Siteestä näkee paremmin, onko lapsivesi väritöntä, punertavaa, vihertävää vai kunnon vihreää. Normaali lapsivesi on väritöntä tai hennon vaaleanpunertavaa. Jos se on jotain muuta, kannattaa soittaa heti kätilölle.

Neuvolassa tutkittava vauvan pään kiinnittyminen liittyy myös lapsiveden menoon. Jos pää ei ole kiinnittynyt lantioon, vaan heiluu tutkiessa, on veden mennessä hyvin pieni (mutta mahdollinen) riski, että veden kanssa tulee myös napanuoraa. Tämä napanuoran luiskahdus voi aiheuttaa napanuoran verenkierron vähenemistä, jolloin se on vauvalle vaarallista. Tämän takia ne, joiden vauva ei ole kiinnittynyt lantioon, saavat ohjeen tulla vedenmenon jälkeen makuuasennossa ambulanssilla sairaalaan. Itse vedenmeno ei ole vaarallista. Myös perätilaa ja kaksosia odottavat saavat usein saman ohjeen samasta syystä.

SOITA SAIRAALAN KÄTILÖLLE kun:

  • koti ei enää itsestäsi tai kumppanistasi tunnu hyvältä paikalta olla, joko huolen (itsestä/vauvasta/oireesta) tai synnytyskivun voiman takia
  • varsinkin jos tuntuu, että jokainen supistus on edellistä voimakkaampi
  • tuntuu, että haluat varmistuksen kotona ololle, kun pärjäät hyvin kotona useamman tunnin supistelun jälkeen
  • kun alkaa ponnistuttaa
  • jos epäilet lapsiveden menoa

Sairaalasta saadut erityisohjeet menevät näiden ohjeiden edelle. Huolta aiheuttaville oireille on omat ohjeensa.

JA MUISTA TÄRKEIN!

Et ole synnytyksessäsi yksin, voit aina kilauttaa kätilöllesi sairaalaan. Aina on oikea aika soittaa kätilölle.

Lisä tietoa synnytyksen kulusta saat mm. Kätilötalon synnytysvalmennuksista!

 

Miehistä palautetta synnytysvalmennuksestamme!

Koin synnytysvalmennuksen erittäin hyödyllisenä. Ennen valmennusta minulla oli hieman pelkoja kuinka voin olla avuksi ennen lapsen syntymää ja itse synnytyksessä. Omaksi yllätyksekseni valmennuksen jälkeen nämä huolet ovat suurelta osalta hävinneet. Valmennuksen rakenne oli erittäin hyvin suunniteltu. Koin sen aikana läpi käydyn ”teorian” sekä käytännön harjoitukset itselleni erittäin hyödyllisiksi. Kaiken kaikkiaan valmennus oli erittäin ammattitaitoista, ystävällistä ja tunnelma sekä keskustelut olivat erinomaisia.
– Jukka